JanJaapKempenaar.nl Mijn plekje op het wereld wijde web


Adelaide – Melbourne, The Great Ocean Road

Na een ochtendje reisplannen op de donderdag was het vrijdagochtend zover. Mijn eerste trip samen met een “wildvreemde” reisgenote die ik via internet ontmoet heb en daarna zeer kort gesproken. Weer een nieuwe ervaring die ik kan afvinken van mijn lijstje. De donderdag hadden we grotendeels een reisplan opgezet met de verschillende stops die we zouden maken dus gingen we redelijk voorbereid op pad.

Dag 1: Naar Grampians….?

Over het pondje bij Wellington
Over het pondje bij Wellington

Vroeg uit de veren en alles in de auto laden en als eerste mijn reisgenote ophalen bij haar hostel elders in het centrum van de stad. Ondertussen is het iets na 8 uur en zijn we op pad voor onze eerste reisdag op deze reis naar Melbourne. Het initiele reisdoel voor deze dag is Grampians national park. Volgens de mensen in het hostel is dit ongeveer een rit van 7 – 8 uur maar is het zeker de moeite waard om dit te bezoeken. Na de kaart eens goed bekeken te hebben op weg naar Victor Harbor. Een mooie rit van ongeveer een uur, daar kwam natuurlijk de eerste kaartleesfout aan het licht. Ik had mij wat vergist en er bleek geen rechtstreekse weg te zijn naar Coroong national park. Dus weer terug, al met al kost zo’n geintje je in Australië je dus anderhalfuur.

Uiteindelijk dan toch op de goede weg, naar de Grampians. Bij Wellington een mooie binnendoor route genomen en via het pondje terug op de hoofdweg welke ons in Coroong National park brengt. Een mooie rit waarbij er naast de weg een  mooi stuk water(zee) zichtbaar is met daarachter een duinrug. Na een lange rit en nader de kaarten eens goed bekeken te hebben blijkt dat de Grampians toch wel even iets verder uit de richting ligt dan de persoon bij het hostel deed vermoeden en aan het eind van de dag besloten om maar een kampeerplaats te vinden in de buurt van Naracoorte, waar voor ons de volgende dag de eerste stop gepland stond.

Cockatoo ExperienceNa wat informatie gehaald te hebben bij de plaatselijke tourist information komen we aan bij de Cockatoo camping experience. En het is ook echt een experience. In het midden van het kampeer gebied is een klein vijvertje, welke in de zomer meer water bevat en groener is. Hieromheen is een wat zanderig gebied vol met verschillende soorten bomen. Op het moment dat wij hier waren, waren wij de enige mensen die hier kampeerden dus hadden we de plekken voor het uitzoeken, voor het uitzoeken gold: Vind maar een plekje ergens, en wij komen wel langs. Na ons plekje gevonden te hebben ook de faciliteiten eens bekeken. Er waren wc’s beschikbaar, een keuken en douches. Echter alle gebouwen zijn opgetrokken uit golfplaten wat een beetje een “Middle of nowhere” gevoel geeft. Alsof alles met restanten is opgebouwd. Zo was de keuken bijvoorbeeld voor de helft gebouwd in een oude zeecontainer.

Mooie 40 dollar budget tentje opgezet en hier de eerste nacht gespendeerd. Wekker zetten was niet echt nodig blijkt want om een uurtje of 5, wanneer het eerste zonnelicht doorbreekt, maken de vogels je wel wakker.

Dag 2: Naracoorte Caves en Mt Gambier, blue lake.

LeoDe volgende ochtend vroeg uit de veren, deze dag staan in ieder geval twee plaatsen op het programma. Na alles ingepakt te hebben is de eerste stop voor de ochtend de Naracoorte caves. Dit is nogal een bijzondere plek omdat het op de wereld erfgoedlijst staat van de VN. De grotten zijn ontstaan in de limestone lagen van de aarde, waar het water simpelweg het steen materiaal heeft opgelost zodat de grotten konden ontstaan.

Wat de grotten echter bijzonder maakt zijn de verschillende plaatsen waar fosielen zijn gevonden. De fosielen in de grotten dateren tot ongeveer 500,000 jaar geleden en vertellen veel over de geschiedenis en het verloop van de evolutie in Australië. Tijdens de rondleiding door 1 van de grotten stonden we naast het halfuur mooie grotten staren ook een halfuur stil bij 2 van deze fosielen die in de grotten gevonden waren en wat er allemaal te leren valt van deze fosielen.

Na dit leerzame moment werd het voor ons tijd om weer verder te rijden naar Mt Gambier waar een beroemd blauw meer te vinden is. Het meer is ontstaan in de krater na een grote vulkaan uitbarsting.  Wat het meer heel bijzonder maakt is dat de kleuren per jaargetijde enorm veranderen door de stroming van het water in het meer en het effect dit heeft op de vegetatie en samenstelling van het meer. Het levert in ieder geval een heleboel mooie plaatjes op, waarvan een aantal hieronder terug te vinden zijn.

BoomDe volgende stop was Portland, dit was de eindstop voor de tweede reisdag. Hier vonden we een mooie kampeerlocatie in een natuurpark net voorbij deze havenstad, Narrawong Flora Reserve. Het was er erg druk met meerdere mensen die hier hun weg hadden gevonden om te kamperen. Deze locatie en vele anderen maken het interessant om in Australie te kamperen omdat het gratis is en over het algemeen goede voorzieningen heeft. Zo was op deze locatie een toilet aanwezig en verschillende picknicktafels en vuurplaatsen. Tegen de tijd dat we het kamp hadden opgezet hebben we hier  in de omgeving een korte wandeling gemaakt. Leuk was dat tussen de tenten door de kleine kangaroes doorsprongen en hier en daar lekker zaten te grazen.

Dag 3: The Great Ocean Road eerste deel.

Samen met mijn reisgenootje bij de London Bridge.
Samen met mijn reisgenootje bij de London Bridge.

Na Portland was het dan eindelijk zover en waren we op weg voor het eerste deel van de Great Ocean Road. De eerste stop bracht ons echter nog in een mooi klein havenstadje Port Fairy, waarna we onze weg vervolgende naar de Great Ocean Road. De eerste dag bestond vooral uit het bezoeken van de verschillende toeristische attracties zoals de Bay of Islands, de Grotto en natuurlijk niet te vergeten de Twelf Apostels. Gelukkig had ik een alert reismaatje mee, zodat we deze laatste maar toch wel belangrijke stop niet vergaten want ik was er pal langsgereden omdat het de zoveelste toeristische helicoptervlucht plek leek.

De meeste tijd deze dag zat in het bezoeken van al deze verschillende “viewpoints”. de Twelve Apostels was de laatste stop in deze lange lijst en tegen die tijd was het alweer om een plek te vinden om te kamperen. Dit maal was het een camping welke in een gebied was waar blijkbaar veel Koala’s te vinden waren. Hier in de omgeving rondkijkend bleek dit ook het geval te zijn. Soms zaten ze hoog in de boom en waren ze bijna niet te vinden, en soms zaten ze gewoon in een boom pal langs de weg.

Dag 4: The Great Ocean Road tweede deel.

Impressie van de weg langs de kust.
Impressie van de weg langs de kust.

Alweer de laatste dag van de Great Ocean Road, maar in mijn opinie ook de beste dag. Er waren op deze route niet veel plaatsen om te bezoeken, echter hier ging het om de weg zelf. Deze lag namelijk pal aan de kust, uitzicht over de zee aan de rechterhand, mooie met bos begroeide heuveltoppen aan de linkerkant. De weg slingerde lekker langs de kust en was een genot om overheen te rijden. Een aantal foto’s geven een beetje een indruk hoe deze weg eruit ziet en deelt een klein beetje in de ervaring, helaas komen ze niet in de buurt van de werkelijkheid. Het is echt een fantastische rit.

Aan het eind van de dag kwamen we aan in Geelong en werd het weer tijd om een kampeerplek te vinden voor we de volgende dag naar Melbourne toereizen. Kyra had voor de dinsdag alweer een vlucht naar Tasmanie waar ze met een paar vriendinnen, die ze tijdens werk in Oz ontmoet heeft, rond ging reizen.

De kampeerplek app bracht ons uiteindelijk bij een resting area achter de sport accomodatie van een klein stadje van Rivertown. We waren hier niet de enigen die voor de nacht kampeerden. Voor de laatste keer tent opzetten en de volgende dag weer vroeg op, spullen inpakken.

Dag 5: Melbourne eind van de rit.

Zonsondergang op de laatste kampeerspot.
Zonsondergang op de laatste kampeerspot.

Vandaag het laatste stukje naar Melbourne. De rit bracht ons naar het vliegveld van Melbourne waar ik Kyra heb afgezet zodat zij haar vlucht kon halen naar de volgende bestemming. Voor mij betekende het daarna het hostel vinden. Was een leuke ervaring om met een vreemde deze reis te kunnen doorbrengen en hoop dan ook dat ik voor de verdere reizen nog andere leuke reismaatjes tegenkom.

Voor Melbourne staan weer een paar leuke dingen op het programma. Zo ontmoet ik daar een Fransman welke ik eerder in Sydney ontmoet had. Daarnaast komen in het weekend ook de groep engelsen aan waar ik veel tijd mee heb doorgebracht in Mildura. Melbourne lijkt dan een de reunie plaats te worden in Australie, maar daarover de volgende keer weer meer.

Eén reactie op

 1. Hallo Jan Jaap,

  Mooi verhaal en prachtige foto’s. Zo kunnen wij het wat meebeleven.
  Je mist hier nog niets. Langdurige griepgolf, geen winter en veel water.
  Blijf schrijven en vooral foto’s.

  Groeten,
  Rene

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.