JanJaapKempenaar.nl Mijn plekje op het wereld wijde web


Sydney

Het is alweer twee weken dat ik in Sydney verbleef. Ondertussen aanbeland in Mildura. Het vervolg op mijn vorige verhaal, oftewel het reisverslag van Sydney.

De volgende dagen na aankomst in Sydney vooral eerst in het havengebied rondgelopen. Hier onder andere ook eens de andere kant van de brug bekeken. Is best nog wel een lange loop naar de overkant. Hier bevindt zich aan de voet van de brug een klein pretparkje en even verderop een kleine inham waar verschillende (zeil)boten liggen verankert.

Op de brug zelf is het mogelijk om één van de pilaren te beklimmen. Binnenin is een tentoonstelling te vinden over het tot stand komen van de brug, tot de daadwerkelijke realisatie. Het blijkt dat de plannen al jaren lagen voordat er uberhaupt een brug gebouwd werd. Bovenop heb je een fantastisch uitzicht over de haven van Sydney.

Luie koala
Luie koala

Na genoeg van het havengebied gezien te hebben werd het ook wel eens tijd om iets meer van Sydney te zien. Hiervoor een ticket naar de Taronga zoo geboekt in combinatie met een hop on/off ferry ticket. Eerst in de ochtend naar het dierenpark, deze ligt op een heuvel en met behulp van een kabelbaan kun je naar boven toe alvorens naar beneden toe het park te verkennen. Omdat het in Sydney wat warmer is dan in Nederland leeft hier ook al mooi wildleven op zich, naast alle andere dieren. Zo vlogen er ook enkele bijzondere vogels rond in het park zelf die niet tot de gehouden dieren behoren.

Na bij het dierenpark rond te hebben gekeken, de ferry verder de haven in genomen, naar de laatste werf waar deze aanmeert. Tijdens het rondvaren valt pas echt op hoe groot Sydney is. Uiteindelijk bij de laatste werf nog wat rondgelopen bij het strand aan de kust. De stranden zijn hier niet zo groot als we in Nederland gewend zijn, maar wel even druk (of zelfs drukker).

Stadsuitzicht verderop in Sydney
Uitzicht vanaf de andere kant van sydney.

Na het dierentuin wilde ik ook nog wat meer van de stad zelf zien, dus een dag na het dierentuin bezoek heb ik een wandeling gemaakt naar de andere kant van de stad. Halverwege mijn wandeling zag ik dat ik een compleet rondje kon maken en via de harbour bridge terug en dit heb ik dan ook gedaan. In totaal iets van 7 uur gelopen door Sydney(schat iets van 25-30 kilometer).

Op de foto links zie je in de verte de Harbour Bridge, stukje rechts hiervan vanaf het hostel begonnen met lopen aan de rechterkant van de foto en uiteindelijke via de linkerkant van de foto weer terug.

Door deze wandeling kwam ik ook nog leuke plekken tegen, zoals een klein “Bush” reservaat waar je doorheen kon lopen. Er waren verschillende olifanten paden door deze bush gemaakt door je kon lopen, alleen kon je helaas niet echt een rondje maken.

Dit was ook gelijk de eerste wandeling waar ik achteraf dacht “waarom had ik mijn wandelschoenen niet aangetrokken”, want na al die kilometers waren mijn voeten redelijk gaar.

Op zaterdag 4 oktober kennis gemaakt met de fransman Sean. Hij komt naar Australië om hier van het land te genieten en zijn engels te verbeteren. Samen met hem op de zaterdag avond een biertje gepakt en besloten om de volgende dag een wandeling door de stad te maken.

De volgende ochtend vertrokken we richting het oosten(dit keer wel gewapend met wandelschoenen) van de stad vanuit het hostel en zijn hier gewoon rond gaan lopen. De tocht kwam uiteindelijk uit bij Sydney park, maar dit was nog voor een groot deel in aanbouw leek het. Wel had je hier vanaf de heuveltop een mooi uitzicht over de stad. Na een wandeling van ruim 25 kilometer en wat in de stad gegeten te hebben waren we weer terug bij het hostel. De plaats in de stad waar we aten schijnt iets typisch Australisch te zijn. Het is een ruimte met in het midden allemaal zitplaatsen waar je kunt zitten en daarom heen allerlei kleine winkeltjes/counters waar je eten kan halen. Afgezien van de bekende Mc Donalds en Subway zaten er ook veel aziatische tentjes, sandwich counters en natuurlijk hamburgers in vele soorten en maten. Dankzij goede lessen van Sean, was ik in staat om mijn aziatische maaltijd voor het eerst met “chopsticks” op te eten.

Ondertussen is het alweer maandag 6 oktober en werd het tijd om iets groots te ondernemen. Er zijn veel grote dingen in Sydney en één daarvan is de Sydney harbour bridge. Ik had al gezien dat  verscheide groepen mensen deze brug beklommen en vond dat ik dat ook een keer gedaan moest hebben, dus voor deze dag had ik de Twilight climb geboekt. Dit hield in dat je ’s avonds bij daglicht de brug beklimt en vervolgens als het donker is weer de brug afdaalt. Zo zie je Sydney vanaf de brug zowel in het donker als in het licht.

De klim ving aan om half 6 waar we onze mooie kostuum aangemeten kregen. Daarna kregen we onze veiligheidsgordel, lampje(het werd donker), headset (zodat we de klimbegeleider konden verstaan) en andere benodigdheden om alles wat los zit vast te zetten. Helaas mochten we bij deze trip niet zelf camera/telefoon of andere spullen meenemen voor het geval deze naar beneden vallen en daarna het nodige papierwerk opleveren. Na in onze mooie kledij gehezen te zijn gingen we op weg naar de top. De klim nam in totaal een dikke twee uur in beslag. Tijdens de klim bleven we op verschillende hoogten even stilstaan om van het uitzicht te genieten terwijl onze begeleider iets over de brug, de bouw ervan en de geschiedenis, vertelde.

Op de boulevard met de Sydney Harbour Bridge.
Op de boulevard met de Sydney Harbour Bridge.

Het is alweer de tweede dinsdag voor mij in Sydney. Dit is ook de dag waarop Gert aankwam in Sydney, echter was dit pas ’s avonds. Daarom eerst nog een stadswandeling gemaakt. Dit keer voerde deze mij naar de University of Sydney. Ik had online gezien dat op dit complex ook wat mooie oude universiteitsgebouwen waren en was wel nieuwsgierig hiernaar. Na via de universiteit weer een rondje te hebben gedaan in de Royal botanic gardens, deze blijven gewoon fantastisch om te zien en om tot rust te komen, kwam ik ’s avonds bij het hostel Gert tegen. (De avonturen van Gert zijn te volgen op gertpronk.wordpress.com)

Samen met een paar andere backpackers die ik hier tegen ben gekomen(Sean uit frankrijk en Anna uit Duitsland), de stad in gedaan om in een kroegje even een biertje te pakken en bij te praten. Ook Gert had het Singapore airlines vluchtplan met een tussenstop in Singapore.

De volgende dag zijn we vroeg op pad gegaan en heb ik Gert wat hoogtepunten van de stad laten zien in een wandeling door de stad. Zo zijn we via de Sydney Harbour bridge langs het Opera house geweest. Dit keer ook even binnengewandeld in het opera house. Buiten ziet het er fantastisch uit, maar de centrale hal heeft meer weg van een betonnen bunker, dat viel ons een beetje tegen.

We vervolgden onze reis via de Royal botanic gardens om uit te komen in Hyde park. Hier staat het grote Anzac memorial ter nagedachtenis aan alle oorlogsslachtoffers en mensen die streden voor vrijheid. Het is een imposant gebouw en regels zijn, je mag er niet op de trap zitten en stilte om op die manier jouw eer te bewijzen aan deze mensen.

Deze, misschien wel enige, dag die we met elkaar optrokken sloten we natuurlijk af onder het genot van een drankje in de kroeg/bar naast het hostel. Voor mij werd het nu tijd om in te pakken omdat ik vertrok naar Mildura alwaar ik nu straks voor een maandje of 3 ga werken, om zo wat langer te kunnen reizen in Australië.

En zo komt op de donderdag dan ook een einde aan het begin van mijn reis in Sydney. Het is behoorlijk wennen nog hier in Australië. Je komt van je vaste plek, waar ik 4 jaar heb gezeten, ineens in een wereld waar je van plek naar plek wil gaan reizen en eigenlijk compleet niet weet wat je eigenlijk wil doen. Daarom eerst maar eens kijken hoe het werken hier in Australië bevalt en het nodige geld verdienen om daarna mijn rondreis in in Australie voort te zetten, we zullen zien wat Mildura mij brengt.

4 reacties

 1. Hey Jan Jaap,

  Mooi avontuur al…en dan moet het nog beginnen! Werkze de komende maanden!

  Groeten
  Bareld, Annie en de jongens

 2. Dag Jan Jaap,

  Mildura nou dat gaat al aardig richting de outback.

  Maar je gaat toch niet drie maanden druiven plukken.
  Ook de geperste druiven proeven hoor 😉

  Gr,
  Marcel

  • Ik ga hier in ieder geval tot en met de kerst werken in een knoflookverwerkingsfabriek.

   Ongeveer een maandje of 3 werken om nog wat extra geld te verdienen, dan kan ik daarna 3 maanden rustig reizen zonder mij druk te hoeven maken om het zoeken van werk, dat komt dan pas weer in Nieuw Zeeland.

 3. Hey Jan Jaap!
  Wat een mooi avontuur! Hoe is het inmiddels in Mildura? Ruikt iedereen lekker naar de knoflook? Is het werk enigszins interessant, of gezellig met collega’s? Hopelijk heb je naast het werk ook nog een beetje tijd om te genieten van de omgeving!
  Groet, Marlies

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.