JanJaapKempenaar.nl Mijn plekje op het wereld wijde web


De laatste dagen voor de vakantie

Morgen is het alweer de 18e van december en dat betekent alweer dat ik ondertussen 4 maand precies heb doorgebracht hier in Vaasa, Finland. Een hele poos zoals het lijkt uit de cijfers, maar de tijd is enorm snel gevlogen. 18 december betekent niet alleen maar het feit dat ik hier voor 4 maanden in Vaasa heb gezeten, maar betekent ook voor alle exchange students die hier zitten dat het halfjaar van leren (maar vooral van het feesten) ook voorbij is.

Helaas houd dat natuurlijk in, dat de afgelopen week in het teken stond van enkele afscheids en pre-Kerst feesten met de verschillende mensen die ik hier ondertussen ontmoet heb. Natuurlijk gaat niet iedereen weg, sommige mensen blijven hier voor het gehele studie jaar, de Finse mensen blijven natuurlijk ook en in januari zullen we vast meer nieuwe exchange students kunnen verwelkomen, waar wij onze laatste januari maand mee kunnen doorbrengen.

Vandaag was het dus ook weer zover en moesten we hier in Vaasa weer afscheid nemen van een aantal mensen waarvan ik het plezier heb mogen hebben ze te leren kennen. Alvorens we één van onze laatste bijeenkomsten hadden hier bij Wayne’s Coffee, zijn Johannes en ik nog deze middag met de auto op pad geweest om eens weer wat van de omgeving te zien en wat leuke foto’s te kunnen schieten.

We hadden al eerder wat sneeuw gehad hier in Vaasa, maar dat heeft helaas maar een paar dagen mogen duren en was vrij vlot weg, om gevolgd te worden door een periode waarbij het kwik zelfs temperaturen heeft behaald van rond de 10 graden celcius boven nul. Afgelopen dinsdag avond was het echter hele andere koek, sinds vorige week is het kwik al niet meer boven 0 uit geweest en hebben we temperaturen van -17 graden ook al meegemaakt, echter dinsdag hebben we weer een heerlijk pak sneeuw gehad van een centimeter of 30. Alles is hier nu anders en het voelt daardoor ook al veel meer aan als Kerst, dan het daarvoor deed, ondanks alle versieringen die wij hier hebben.

Zonsondergang
Zonsondergang
Zonsondergang
Zonsondergang

Vandaag hebben wij echter onze koudste ervaring tot nu toe gehad, de temperatuur wees -23 graden celcius aan en het was dus ook zaak om niet al te lang buiten te blijven. Wat dat betreft ben ik ook erg blij dat wij hier een auto hebben aangeschaft.

De komende tijd zal het hopelijk ook zo blijven, want in dat geval moet het zelfs mogelijk zijn om eind januari hier met de auto het ijs van de archipelago op te gaan om daar lekker overheen te crossen en dat is iets waar ik op dit moment ook zeker naar zit uit te kijken om dat een keer te kunnen ervaren. Voor nu heb ik echter alleen nog een collectie foto’s van mooie zonsondergangen die we gemaakt hebben….. om 2 uur ’s middags, de dagen hier zijn al erg kort, gelukkig is het niet meer heel bewolkt dus is het nog mogelijk om toch iets van zonlicht op te vangen voordat het weer donker wordt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.