JanJaapKempenaar.nl Mijn plekje op het wereld wijde web


International Teamwork, trip to Ylläs – Lapland

Tijdens mijn afstudeer project hier in Vaasa, Finland worden er allemaal activiteiten en courses speciaal voor de internationale studenten georganiseerd. Eén van deze courses was International Teamwork. Hierin stond een reis naar Ylläs, Lapland geplant. Gedurende deze reis werden alle studenten opgedeeld in teams die ieder verantwoordelijk was voor het regelen van een bepaald onderdeel van de reis.

De teams bestonden uit een:

 • Food team (zorgt voor het eten),
 • Finance team (beheerd het budget),
 • Evening program (zorgt voor avond activiteiten),
 • Official program (zorgt voor lessen over Lapland),
 • Sauna and Hiking (plant routes en verwarmd de sauna’s),
 • Video production (maakt een film van het gehele spektakel).

Ik zelf was lid van het food team. De trip duurde 4 dagen en begon op 4 oktober.

4 oktober, op reis naar Lapland

Op 4 oktober begon de dag al vroeg. De bus zou om 7 uur ’s ochtends al vertrekken. Om half 7 gingen Johannes, Choi (die woont ook in Suvi Lahti) en ik met de taxi op weg naar de school voor ons vertrek.

De reis begon voor iedereen gelijk al erg goed, het spoelde van de regen. Zodra de bus arriveerde duurde het dan ook niet lang voordat iedereen in de bus zat. Wij van het foodteam waren wat minder gelukkig aangezien wij ook nog al het eten in de bus moesten laden.

Met z'n allen achterin
Met z'n allen achterin
Wij op weg naar Lapland
Wij op weg naar Lapland

Eenmaal op weg was het eerst tijd om een beetje bij te slapen in de bus alvorens we aan de eerste stop toewaren. Op weg naar het noorden toe hebben we enkele stops gemaakt om koffie te drinken of wat te kunnen eten. Daarnaast zijn we ook  nog een aantal keren gestopt om foto’s te kunnen maken van de omgeving.

Foto's maken van de omgeving
Foto's maken van de omgeving
De Tornio rivier
De Tornio rivier

Voor onze eetpauze zijn we zelfs de grens over gegaan om daar bij de IKEA te eten. Nadat wij bij de IKEA onze magen weer hadden gevult zijn we aan de zweedse kant van de rivier die Zweden met Finland verbind gereden. Wegen in het noorden zijn niet zo goed onderhouden als hier in het zuiden en deze rit had dan ook aardig wat weg van een achtbaanrit.

Onze stop voor de lunch op Zweedse bodem
Onze stop voor de lunch op Zweedse bodem

Na een lange reis kwamen we dan na zevenen aan in Ylläs, hier had de school een soort herberg gehuurd. Er was een grote gemeenschappelijke kamer, een grote keuken en alle kamers werden door 3 á 4 mensen gedeeld.

Aan het einde van de avond werd er door het entertainment team nog een leuk spel georganiseerd. Doel van het spel was het raden van de film die door een teamgenoot werd uitgevoerd en door de tegenpartij bedacht werd.

Al met al was iedereen na een lange dag van reizen dusdanig moe, dat de meeste mensen vrij vroeg naar bed gingen, immers voor de volgende dag stond de eerste wandeltocht op het programma en die zou al vroeg beginnen.

5 oktober, eerste wandeldag

Op 5 oktober was het vroeg uit de veren. Omdat ik bij het foodteam hoor moest ook ik er wat vroeger uit om het ontbijt klaar te zetten. De leuke kant hieraan was echter wel dat wij het genoegen hadden om de rest van de mensen met de gong te kunnen wekken.

Na het ontbijt was het tijd om onze spullen te pakken en op weg te gaan voor onze wandeltocht. Om 10 uur gingen wij op weg de wildernis in. Onderweg hebben we veel van de omgeving kunnen zien. In Ylläs wordt vrij weinig aan de natuur gedaan omdat het een nationaal park is.

Hier en daar zijn echter wel kleine kampen opgezet waar een vuurtje gestookt kan worden, of waar een tent opgezet kan worden of op een andere wijze geslapen kan worden. Wij hebben deze dag ook één van deze plekken bezocht om de worstjes die we hadden meegenomen te kunnen roosteren.

Met zijn allen worstjes bakken
Met zijn allen worstjes bakken
Worstjes op het vuur
Worstjes op het vuur

Op de terugweg hebben we een hele tijd met een klein beekje meegelopen. Dit was een erg mooie weg om te lopen.

’s Avonds was het tijd om te eten en daarna om een avondprogramma te gaan vullen. Deze avond stond in het teken van singstar met een kleine idols twist. Na een leuke avond te hebben gehad was het weer tijd om onder de wol te kruipen en te slapen voor de volgende dag.

6 oktober, tweede wandeldag

De dag begon al erg goed. De eerste wandeldag had zijn sporen op mijn voeten achter gelaten en de tweede wandeling was dan ook meer een marteltocht, dan dat het een leuke wandeling is geweest.

Deze dag gingen we op pad om de berg Yllästunturi te beklimmen. Allereerst zijn we echter langs het plaatselijke informatie centrum gegaan om daar een aantal video’s te bekijken over de natuur in Ylläs en om daar enkele exposities te bekijken. Na deze informatie bijeenkomst zijn we wederom op pad gegaan om een mooie kampplaats te vinden om worstjes te bakken.

Rendieren onderweg
Rendieren onderweg
Op weg voor onze tweede wandeltocht
Op weg voor onze tweede wandeltocht

Na het bakken is de eerste groep op pad gegaan om de berg Yllästunturi te beklimmen en is de tweede groep huiswaarts gekeerd om niet een dergelijk lange tocht te hoeven maken. Ik heb hier gekozen voor om niet de berg te beklimmen omdat ik dat door voetproblemen niet meer kon doen.

Deze avond was  deze dag wat rustiger omdat iedereen moe was na de lange wandeltochten. Deze avond hebben we gevult met enkele simpele spellen.

7 oktober, de terugweg

Deze dag was het alweer tijd om terug te keren naar Vaasa. Na het ontbijt was het dan ook zaak om alles op te ruimen. Na een reis van ongeveer 11 uur kwamen we weer aan in Vaasa. Onze bus chauffeur was zo vriendelijk om de meeste mensen in hun wijken af te zetten.

Al met al was deze trip een zeer leuke ervaring en zeker de moeite waard om nog eens te doen.

2 reacties

 1. He JJ (en Johannes),

  Ziet er allemaal erg gezellig uit. Doen jullie door de weeks nog een heleboel zaken?? Of besteden jullie vooral tijd aan je opdracht? 😉

  Groet, Gert.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.