JanJaapKempenaar.nl Mijn plekje op het wereld wijde web


Terug in Nederland na een avontuur in Vaasa

En toen was het dan toch daadwerkelijk ten einde. De exchange periode in Vaasa zit er weer op en de 5,5 maand is erg hard voorbij gegaan. Het is toch weer vreemd om weer terug te zijn in Nederland. Het is alsof je thuis aan’t logeren bent.

De dag van de terugreis begon vroeg. Aangezien het de avond ervoor weer gesneeuwd had, was de nachtrust ook weer niet bepaald prettig omdat men om 2 uur ’s ochtends alweer druk bezig waren om de snelweg te vegen. Uiteindelijk ging dan toch om 5 uur ook nog de wekker en was het tijd om het appartement te verlaten. Eén van de Finnen, Jonne, was zo vriendelijk om Johannes en mij naar het vliegveld te brengen. Na het inchecken en afgeven van onze bagage was het dan tijd voor de eerste etappe van onze terugreis. Eerst vlogen wij van Vaasa naar Helsinki toe.

Koffie op Vaasa airport
Koffie op Vaasa airport
Onze Avrojet op Helsinki
Onze Avrojet op Helsinki

Aangekomen op Helsinki stond was het wachten geblazen. We kwamen om 8 uur ’s ochtends op het vliegveld daar aan en de volgende vlucht stond pas voor 10 over 2 ’s middags op de planning. Het vervolg van de reis verliep voorspoedig, waar mijn ouders nog pech hadden met de terugreis, dat hun koffers niet tegelijk met hen aankwamen, zagen wij dat onze koffers aan boord van de KLM werden gebracht. Met de koffers kon het dus bijna niet meer fout gaan. Daarnaast vertrok het vliegtuig ook nog vroeger van Helsinki. Al met al kwamen we een kwartier eerder aan op Schiphol dan de planning was en waren om half 4, Nederlandse tijd, weer terug in Nederland.

Hier scheiden de wegen weer tussen Johannes en mij, hij ging naar zijn huis en ik naar de mijne. ’s Avonds weer mijn eerste maaltijd in Nederland gehaald, deze stond volledig in het teken van de Frikandel speciaal en normaal Nederlands brood, toch wel dingen die ik erg in Finland gemist had.

Voor de komende weken staat ook nog genoeg op het programma, naast het afronden van ons afstudeer project hier op school, zijn er ook nog verschillende activiteiten zoals presentaties geven over onze avonturen op de school, ten behoeve van voorlichting voor andere studenten die overwegen om naar het buitenland te gaan.

Voor mij was in ieder geval de Exchange periode in Vaasa een mooi succes en heb er een erg goede tijd gehad, hopelijk kom ik er binnenkort nog een keer weer terug om de vele mensen die ik daar heb leren kennen nog een keer te kunnen ontmoeten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.